Sockerberoende

Många är sockerberoende utan att veta om det. Frågan är när sockerberoendet börjar bli ett problem. Diskussionerna är många och svaren är av varierande karaktär. Att säga att man är sugen på något sött eller att erkänna att man är beroende av socker låter helt olika, men kanske är det i grunden samma sak. Varför blir man då sockerberoende och vad ska man gör åt det? Det är inte för sent att göra något åt det även om man i hela livet levt på det viset. Många av oss är uppväxta med beteendet att ta till socker som belöning eller tröst.

Ibland talas det om att sockerberoende blir ett problem först när man börjar att gömma, smyga eller ljuga för att få vara själv med godis och sina andra sötsaker. Troligtvis har det gått alldeles för långt när man har hamnat i den obekväma sitsen. Det bästa är att ta itu med sitt beroende innan man har hamnat där. Just sockerberoende drabbar många, och en undersökning som har gjorts visar att hela 75 procent av Sveriges befolkning har ett problematiskt förhållande till socker. Väldigt många tar till något sött när de känner sig trötta, sega eller stressade. Detta agerande är otroligt vanligt.

Sockerberoende är vanligt både i Sverige och utomlands

Sockerberoende går att bli botad från

Det går att bli av med sitt sockerberoende. Det handlar om att ändra sitt beteende och med lite planering går det. Det viktigaste är att undvika allt synligt socker och sedan skaffa kunskap om det dolda sockret och utesluta det. Stärkelserik mat som pasta, potatis och ris bör man hoppa över eftersom det triggar igång sötsuget. Många mjölkprodukter innehåller mjölksocker och det bör man också undvika. Öka intaget av grönsaker och ät hellre bär än frukt. Det är viktigt att äta regelbundet för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Om man inte klarar av själv att ta hand om sitt beroende finns det terapeuter som kan hjälpa en.