Trender inom kost

Det går trender i det mesta och även inom kosten. De trender man kan se idag har för det mesta att göra med hälsa och dieter. Det är vår livsstil som påverkar vad vi äter och sedan hakar branschen på. Därmed skapas den berömda vågen med tillgång och efterfrågan. Vi påverkar marknaden och marknaden påverkar oss och våra köp. Eftersom vi alla är olika och Sverige även är multikulturellt har vi ett enormt utbud av olika livsmedel tillgängliga. Vi lever alla olika men ingen undgår att påverkas av de pågående trenderna i någon form, antingen dagligen eller vid vissa tillfällen.

Det senaste just nu är att leva mer naturnära och att äta mer ren mat utan kemiska tillsatser. Vi väljer ekologiska alternativ och det ska gärna vara producerat lokalt. Dessa trender gör att marknaden rättar sig efter våra krav. Vi vill ha kvalitet framför lågprisprodukter. Även inom mjölkprodukter ser man trenden att fler övergår till de naturliga produkterna med hög fetthalt som smör istället för margarin. För några år sedan var det istället produkter med låg fetthalt som var trenden. Även allergier och dieter som 5:2 och LCHF påverkar marknaden och alltfler försöker hålla en kost med lite gluten och utan tillsatt socker.

Trender genom tiderna

Fredagsmyset är för många svenskar veckans höjdpunkt. Då äter man gott tillsammans med familjen. För många år sedan var det kanske plankstek, tonfisksallad eller landgångar som stod på menyn. Under många år frossade vi i pizza och det är det många som fortfarande gör. Tacos har nog i det närmaste blivit svenskarnas nationalrätt och i många hem är det vad som serveras på fredagskvällen. De riktigt trendiga gör dock en meny bestående av en soppa med alger, en sallad med sjögräs och kanske lite Maca som är ett afrodisiakum. Hur många som hakar på detta som är det senaste av alla trender återstår att se.

Trender inom kost och dieter har alltid funnits